niedziela, 17 sierpnia 2014

Szybkie lekkie ciasto ze śliwkami i kefirem

No coż to jest ciasto dość jesienne.Szybkie i lekkie(bo z kefirem) przygotowaniem przypomina trochę muffinki Zapach cynamonu rozchodzący się podczas pieczenia przypomina mi te deszczowe listopadowe wieczory, kiedy pije się herbatę z imbirem czy właśnie cynamonem. 
Ale mimo, że jest połowa sierpnia pogoda nas nie rozpieszcza. O ie temperatura ok 20 stopni jest dla mnie spoko( mogę spać w nocy uff) to deszcz nie pozwala mi jeździć na rowerze, przez co siedzę w domu i jem :v
Kurde zgrubnę przez to :<

Prywata
Są takie dni, które całe przesiedziałoby się pod kocem w łóżku. Wiem, że nie pisze nic odkrywczego. A co jeśli takie dni dopadają Cię dość często? Czy to wina pogody? Czy Twojego lenistwa? U mnie chyba spowodowane jest to ciągłym deszczem. Nie dość, że jest mi cały czas zimno ( tak się stało po spadku wagi) to jak wcześniej wspomniałam nie mogę nigdzie wyjść. Jedyne co jest możliwe to przejażdżka autem gdzieś. Ale ja nie lubię kierować, czuję się tak biernie. Chętniej pokonam tę trasę rowerem. Ale co robić kiedy pogoda na to nie pozwala :c Zostaje siedzenie w domu i pichcenie w kuchni. W takie sposób powstaje ciasto ze śliwkami, albo kolejny drożdżowiec. Kurde  mam nadzieję, że nie zaczynam gadki w  stylu "napisać cokolwiek na blogu, niech myślą, że mam głębokie przemyślenia"
Tak więc kończę ten wywód i od razu przechodzę do przepisu.


Składniki:
-2 jajka
-2 i 1/2 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru 
-szklanka kefiru (zastępczo może być maślanka)
-cukier wanilinowy
-1/2 szklanki oleju
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 kg śliwek
-cynamon
-2 łyżki cukru
-łyżka mąki ziemniaczanej


1.Śliwki kroimy na ćwiartki i zasypujemy cynamonem, mąką i 2 łyżkami cukru.
2. Jajka ucieramy z cukrami, po czym dodajemy olej i kefir.
3. W drugiej misce łączymy suche składniki.
4. Wsypujemy suche do mokrych i mieszamy nie zbyt dokładnie bo ciasto będzie zbite.
5. Wlewamy do formy( ja użyłam keksówki) 
6. Na wierzchu układamy śliwki. Najlepiej powciskać je w ciasto.
7. Pieczemy ok 30-40 minut w 180*C 




 Tyle zostało. Wczoraj po południu upieczone, a dzisiaj rano...


4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda to ciasto :)
    Ja dzisiaj pół dnia przespałam. Jakoś nie mogę się w sobie do niczego zebrać... Mam nadzieję, że obu nam szybko przejdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze jakie jadłam z kefirem :) Właśnie zrobiłam i jestem pod wrażeniem.Dzięki :) Kate

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i jestem zaskoczona,tak dobrego i soczystego ciasta nie jadłam . Cieszę się że wybrałam ten przepis. Jest wyśmienite, przepyszne i proste w wykonaniu 😀👍👌 Ja posypałam jeszcze płatkami migdałowymi 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam dzisiaj, ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i przepyszne, w całym domu pięknie pachnie 😊 Dziękuję ślicznie za przepis.

    OdpowiedzUsuń