poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Dietetyczna tarta owsiana z jagodami

To ciasto jest dobrym zastępcą ciężkiego kruchego ciasta :D, nie żeby można było je jeść kilogramami. Wszystko jest dla ludzi, a lepiej brać zdrowsze. Prawda? Jest niezwykle banalne więc do roboty.

Prywata
Dzisiaj nie będę was zanudzała moim życiem. Jeździłam na rowerze i robiłam tortille na obiad. Tyle w temacie. A! I trwa u mnie wielka akcja suszenie owoców <3


Składniki:
-250 g mąki (najlepiej żytniej, ale pszenna też jest ok )
-80 g cukru (najlepiej brązowego)
-100 g płatków owsianych (im drobniejsze tym lepiej)
-1 jajko
-150 g masła

-0,5 l jagód + 4 łyżki cukru do zasypania

1. Jagody myjemy i zasypujemy cukrem.
2.Masło rozpuszczamy
3.Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy mąkę masło i płatki.
4. Wyrabiamy w mikserze lub ręcznie, aż do połączenia składników
5.Formę od tarty smarujemy masłem 
6 Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą wykładamy RÓWNO w foremce.
7. Na ciasto wysypujemy jagody i drugą część porwaną na kruszonkę. VOILA

Pieczemy około 30-35 minut w 180 *C ciasto może być zdradliwe i wydawać się upieczone, ale spód może być surowy. Dlatego nie wyjmujcie po 15 minutach :D 
Do tej tarty pasuje idealnie gałka loda śmietankowego lub łyżka budyniu :D

Smacznego. 

( Za zdjęcia robione telefonem przepraszam)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz