czwartek, 5 stycznia 2012

Masło czosnkowe i jego zalety

Czosnek wielu odstrasza sam jego zapach. Jego zwolennicy natomiast mają wielkie szczęście. Sama do nich należe. I uwielbiam dodawać go do potraw. A zwłaszcza kocham masło czosnkowe. Nie mam czasu zrobić dzisiaj mini zapiekanek ale podam przepis; )
Dlaczego warto jeść masło czosnkowe:
- łagodzi bóle głowy
- redukuje tkankę tłuszową
- pomaga w gojeniu ran
- wzmacnia odporność
- zmniejsza ciśnienie
- poprawia wzrok



To tylko niektóre z właściwości.Osobą z cukrzycą i niskim ciśnieniem niewskazane jest jedzenie go w dużych ilościach. Niektórzy mimo, że uwielbiają to warzywo nie mogą znieść zapachu.
Co niweluje nieprzyjemny zapach;
- miód
- zielona pietruszka
- mięta
- goździki
- jogurt
- jabłko



Teraz przepis na meseło czosnkowe

Składniki
- 3/4 kostki masła
-3 ząbki czosnku(starte na tartce)
- pół łyżeczki bazylii
Składniki wymieszać i ta dam masło; ) Najlepsze do bagietek można zapiekac w piekarniku około 7 minut



Może wieczorem uda mi sie, jak wspomniałam wczoraj, upiec babeczki ; ) Ale póki co szykuję sie na 16 na łyżwy.


2 komentarze:

  1. A,ja uwielbiam czosnek,szczególnie w pastach,czy na kanapkach właśnie;)
    przepis do spróbowania!
    Miłego blogowania!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja tez robię masło czosnkowe , choć zwie się
    ziołowe, pycha
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/05/p.html

    OdpowiedzUsuń