piątek, 6 stycznia 2012

Cytrynowo

Cytryny zawierają wiele witamin a przede wszystkim C. Mamy beznadziejną jesien tej zimy tak więc jest większe ryzyko zachorowań. Wcześniej podrzuciłam pomysł z masłem czosnkowym dzisiaj wykorzystam cytrynę aby stworzyć coś pysznego a za razem zdrowego : ) Cytrynowiec
Nie przepadam za pieczeniem ciast ale to się wyjątkowo udało ; )
Składniki:

biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 6 płaskich łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem budyniowy
- 2 szklanki wody
- sok z 2 cytryn
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
-pół kostki margaryny

Polewa
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
-1/4 kostki masła


1.Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut. Po upieczeniu przecinamy biszkopt wzdłuż
2.Wode wymieszać z sokiem z cytryn. Do ciepłych budyniu dodać margarynę i cukier, wlać wodę z cytryną i sokiem dokładnie wymieszać. Wlać na 2 cześć biszkoptu i przykryć drugim ; )
3.Masło, cukier i wodę zagotować mieszając, po czym dodać kakao. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W oryginalnym przepisie był lukier ale uznałam, że cytryna z czekoladą idealnie się skomponuje




Zaraz będę piekła muffinki<3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz