niedziela, 19 października 2014

Cupcake z kremem macarpone

Dość zaległy post. Wpadłam na pomysł upieczenia ich na dzień nauczyciela. Myślę, że to oryginalniejszy pomysł niż czekoladki czy kwiatek. Miałam racje, gdyż otrzymałam wiele pochwał za swój wypiek. A zresztą nie od dziś wiadomo, że coś zrobione samodzielnie ma większą wartość niż coś kupionego. ( Chyba, że jesteś materialistą i zależy ci tylko na wartości przedmiotów...)
PRYWATA
Dzisiaj po prostu wrzucę przepis, bo mogę jedynie pojojczyć, że weekend już się kończy. ( Nie lubię jak zdania mi się rymują)
Jak upłynął mi wolny czas? Na niemiłym spotkaniu z kierowcą autobusu, który nie chciał powiedzieć, o której odjeżdża XD No cóż niektórzy mimo starszego wieku nie nabyli kultury i ich zachowanie, oraz stosunek do innych ludzi jest na poziome ujemnym.
Piątkowy wieczór spędziłam na zakupach, żeby potem biec z nimi przez deszczową Łódź (najgorzej)
A sobota, to klasycznie rysunek i 5 godzin męczenia się z geometrią przestrzenną. Cierp ciało jak się architektury zachciało : <

Składniki ( 12 duużych babeczek)
-4 szklanki mąki
-3 jajka
-1,5 szklanki maślanki
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 łyżeczki sody oczyszczającej
-opakowanie cukru wanilinowego
-3/4 szklanki cukru
-1/2 szklanki oleju

Krem
-500 ml śmietany kremówki
-250 g serka mascarpone
-fix do śmietan
-4 łyżki cukru
-szczypta barwnika (opcjonalnie) 
- kolorowa posypka 

 W jednej misce mieszamy mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. I posiekaną drobno                                                             czekoladę.  W drugiej maślankę, jajka i olej
Łączymy obie miski i mieszamy. Niezbyt dokładnie, muszą zostać krupki.
Nakładamy do papilotek do pełna
Pieczemy 15-20 minut w 180*C z termoobiegiem
Studzimy babeczki w piekarniku przez 10 minut, potem lekko otwieramy i potem studzimy na kratce

Kiedy babeczki ostygną zabieramy się za krem.
                            Schłodzoną kremówkę ubijamy na średnich obrotach. 
W szklance mieszamy cukier z fixem i dodajemy go kiedy śmietana będzie niemal ubita.
Kiedy śmietana będzie sztywna dodajemy stopniowo serek mascarpone, ale mieszamy ŁYŻKĄ. Po czasie jeśli chcemy dodajemy barwnik
Nakładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy według uznania

 


Instagram


2 komentarze: