niedziela, 29 czerwca 2014

Drożdżowiec z truskawkami

Prywata
Mogłabym napisać w końcu wakacje. Ale chyba mam na tyle inteligentnych czytelników, że nie muszę ich o tym informować. Wraz z końcem czerwca pojawiło się wiele pomysłów i planów co się będzie robić. Co roku obiecuję sobie mega aktywne wakacje. O tak wypady do miast, spanie pod gołym niebem codzienne tripy. No cóż zazwyczaj kończyło się lodami i serialem w komputerze xd Chociaż nie powiem nie wszystkie dni spędziłam w piżamie zdarzyło się kilka śmiesznych wycieczek. Zobaczymy czy w tym roku damy radę. Rok szkolny zakończyłam pięknym akcentem klasowego grilla. Gdzie robiliśmy kurczaka w 3 smakach (brak zdjęć RIP), chleb z piankami i dziwne niemieckie kiełbaski. Dzisiaj w końcu zabrałam się za napisanie posta o cieście drożdżowym jest to 4 ciasto  w tym tygodniu xd. Szybko schodzi jest pyszne. Najbardziej lubię je na surowo tylko potem boli brzuch , ale no tego.







Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
100 g masła
60 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
2 jajka
300 g truskawek

Kruszonka
2/3 szklanki mąki pszennej
7 dag masła
1/3 szklanki cukru

Do kubeczka wlać ciepłe mleko(nie gorące), dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 pełne łyżki mąki pszennej. Całość delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnie drożdże połączyć w misce bądź na stolnicy z jajkami, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem, po czym wymieszać za pomocą łyżki.Stopniowo dodawać mąkę,wyrobić ciasto ręcznie.Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia aż Ciasto zwiększy swoją objętość minimum dwukrotnie.
Składniki na kruszonkę połączyć i wyrabiać do utworzenia charakterystycznych grudek
Wyłożyć ciasto do formy posypać posiekanymi truskawkami i kruszonką.
Piec ok 30-40 min w 180*C








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz