środa, 12 września 2012

Tort wiśniowo czekoladowy

Zrobiłam sobie dość dużą przerwę, jakoś tak. Znowu wzięła mnie ochota na pieczenie. tort z przepisu to urodzinowa niespodzianka dla Mateusza ; ) Chyba się ucieszył, a ja z Kasią mialam niezłą zabawę z pieczenia ;3 Nowa szkoła, a znajomi nadal żulą jedzenie<3 A niedługo zacznę przynosić babeczki do szkoły.
Może jutro będą z michałkami. zobaczymy



Tort czekoladowo- wiśniowy


Składniki

Biszkopt
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
-mleko
-budyń
-pół szklanki cukru pudru
-pół kostki margaryny
-rozpuszczona gorzka czekolada
-1/4 słoika wiśni
+
tabliczka białej czekolady


Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). 


Kiedy ciasto będzie stygło, ucieramy margarynę z cukrem i powoli po łyżce dodajemy budyniu, a nastepnie rozpuszczonej czekolady. Mieszamy łyżką. Odkładamy trochę na dekoracje i wierzch tortu. Do tego co zostało dokładamy wiśni i nakładamy na wczesniej przekrojony  i nasączony biszkopt. Przykrywamy drugą częścią i smarujemy wierzch. rozpuszczamy biało czekoladę( z odrobina mleka) i przyozdabiamy 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz